Silikon Vadisine Dair Türkçe’ye Çevrilmiş ama Unutulmuş Harika Kitaplar

Türkçe’de henuz yeterince teknoloji ve teknoloji tarihine dair yayın yok. Fakat zamanında tercume edilmiş ve sonraları basımı bitmiş harika kitaplar var. Bazılarının isminden bazılarının içeriğinde tam olarak ne olduğu yeterince anlatılamadığından tozlu raflara terkedilmiş.

Halbuki iyi kitaplar kolay kolay eskimez.

1-) Hard Drive: Bill Gates ve Microsoft İmparatorluğunun Kuruluşu, James Wallace – Jim Erickson

Kitap_20130617182012_70631_7

Eğer Bill Gates’in tek başına bütün donanım üreten şirketlere yazılımı kendisinin satmasına nasıl ikna ettiğini öğrenirken bütün Silikon Vadisinin şekillenmesini de öğrenmek istiyorsanız bu harika kitabı sahaflardan edinmelisiniz.

Yazarlar harika iş çıkarmış. Sadece bir kişiyi veya bir şirketi değil bütün çevrenin tarihini de anlattığı için bulunmaz kıymette bir eser ortaya çıkmış.

(Mesela neden kodlama hatalarına ‘bug’ denildiği dahil bir sürü anektod var.)

(Bu kitabı ingilizce paylasmis olsaydım ‘keske ingilizce biliyor olsaydım’ diye yazacak olan arkadaşların aynı şekilde nadirkitap.com dan kitaba hemen ulaşmalarını tavsiye ederim. Bilgiye ulaşmak çok ucuz.)

2-)Yalnızca Paranoidler Ayakta Kalabilir – Andrew S. Grove
neokur1488478822.JPG
Andy Grove, eğer tanımıyorsanız hala çok şey öğrenme firsatindan mahrum olacağınız biri.
Tek cümlede kim olduğunu özetlemek gerekirse, vefat ettiğinde neredeyse bütün teknoloji liderlerinin arkasından yaş tuttuğu bir başka teknoloji lideri.
İntel’i bugün olduğu noktaya getirenlerden biri.
Steve Jobs’in biyografilerinde Clayton Christensen’in Innovator’s Dilemma kitabının kendisi üzerinde yaptığı etkiden çok bahsedilir. Başka da bir kitap ismine rastlamazsınız. Halbuki Andy Grove ve yazdığı bu kitap Steve Jobs’i hem çok etkilenmiş hem de tavsiye etmiştir.
Kitap, duygusal olarak paranoid olmaktan değil teknoloijik dönüşümlerle eşzamanlığı yakalayıp gelen yenilikci dalgalarda boğulmak yerine sörf yapıp başarıya ulaşmanın nasıl mümkün olduğunu anlatıyor.
Ve bunu sadece bir uzman gevezeliği ile değil kendisi de bir teknoloji lideri olarak yani yaşamından damıtarak anlatıyor.
Kitap Türkçe’ye tercüme edilip basılmış ama şu an baskısı yok.
(Bu kitabı ingilizce paylasmis olsaydım ‘keske ingilizce biliyor olsaydım’ diye yazacak olan arkadaşların aynı şekilde nadirkitap.com dan kitaba hemen ulaşmalarını tavsiye ederim. Bilgiye ulaşmak çok ucuz.)
(İngilizce bilenler için Andy Grove’un High Output Management kitabını ve kendisi hakkında yazılmış The Intel Trinity kitabını muhakkak tavsiye ederim.)
(Merak edenler için Steve Jobs’in kitap için yaptığı yorum “”This book is about one super-important concept. You must learn about Strategic Inflection Points, because sooner or later you are going to live through one.”)
3-) Hackerlar: Bilgisayar Devriminin Kahramanları – Steven Levy
0000000626421-1

Nasıl bugün çoğu kişi sinema tarihini sanki Fight Club ile başladığını zannediyorsa ‘start up’larında Facebook ve sonrasını biliyor.

Halbuki çok daha uzun bir geçmiş var.

Steven Levy en saygın teknoloji yazarlarından biridir.

Kitabın isminde hacker geçmesi yanlış anlaşılmaya sebep olmasın. İlk kişisel bilgisayarı ve sonraki süreci anlatıyor.

 

“Bize ellili yılların bilgisayar araştırma laboratuvarlarından başlayıp, bugünün ilk ev tipi bilgisayarlarına kadar uzanan büyüleyici bir hikâye sunuyor.

Levy, bilgisayar mühendisliği sorunlarına zekice ve alışılmışın dışında çözümler geliştiren bu hayal gücü kuvvetli ve üstün zekâlıların profilini çıkarıyor. Günümüzde de varlığı hâlâ süregelen ve Hackerların Ahlâk Sistemi olarak bilinen ortak değerleri paylaşıyorlar. “Hackerlar” hantal, kartlı bilgisayarlara erişebilmek için türlü numaralar çeken MIT öğrencilerinden, Altair ve Apple II bilgisayarlarını yaratan Kendi Başına Yap (Do-It-Yourself) kültürüne kadar uzanan, günümüz dijital dünyası üzerinde parlak bir iz bırakan yakın tarihin çığır açıcı dönemini inceliyor.”

(Bu kitapları ingilizce paylasmis olsaydım ‘keske ingilizce biliyor olsaydım’ diye yazacak olan arkadaşların aynı şekilde nadirkitap.com dan kitaba hemen ulaşmalarını tavsiye ederim. Bilgiye ulaşmak çok ucuz.)

Yorum bırakın